Exa Gonia en Messa Gonia

Exa Gonia uitzicht op SantoriniDeze twee dorpen, Exa Gonia en Messa gonia, kunnen we gerust samen benoemen want ze lopen in elkaar over. Hun geschiedenis is er eentje van vallen en opstaan. Bij de laatste zware aardbeving van 1956 werden beide dorpen zo goed als vernield, waarop de bewoners dan maar een nieuw dorp enkele kilometers verderop aan de kust oprichtten. Aan de kust, omdat het daar vlak is en beter gewapend tegen nieuwe aardschokken. Dit nieuwe dorp is Kamari.

Messa Gonia bleef achter als spookstad achter en was ook zo genoemd in toeristenbrochures begin jaren ’90. Toen de toeristen echter Kamari overspoelden, begonnen de dorpsbewoners stilletjes aan terug te keren om hun spookstad opnieuw op te bouwen en zo te ontsnappen aan de drukte van het toerisme in Kamari. Vandaag de dag is er op enkele uitzonderingen na maar weinig meer te zien van de restanten van de aardbeving en houden de bewoners zich voornamelijk bezig met hun wijngaarden. Als je de ruïnes ziet ga er dan zeker niet in wegens gevaar voor instorting.

Naast de kerk Aghia Triada staat ook een waarschuwingsbord. Het oudste wijnhuis van Santorini bevindt zich in Exa Gonia namelijk Canava Roussos sinds 1836. Je kan de oude Canava bezoeken en natuurlijk ook proeven van de heerlijke wijnen die nu in de nieuwe canava gemaakt worden. Ze werken met vijf druivensoorten de Asyrtiko, Athiri, Aidani, Mandilaria en Mavrathiro. Messa Gonia is ook de plaats waar de enige Byzantijnse kerk van Santorini staat de “Panagia Episkopi”. Te bezoeken voor een kleine bijdrage van 50 cent en wie wat meer over de geschiedenis van de kerk wil weten kan er een boekje kopen voor 5 euro bij de plaatselijke kerkbewaarder.

Hier bevindt zich ook één van de beste restaurants van Santorini “Metaxi Mas“, aan de achterkant van de kerk Aghios Charalambos, waar je de maaltijd start met een raki van het huis en de maaltijd eindigt met warme honingraki van het huis. Reservatie is wel noodzakelijk tijdens je vakantie, zelfs buiten de zomermaanden juli en augustus.