Monolithos

Monolithos op SantoriniMonolithos ligt dichtbij de luchthaven van Santorini en op 8 kilometer van het hoofdstadje Fira. Het zandstrand is breed en wordt goed onderhouden. De kleur van het zand is ook niet zo donker als in Perissa en is meer grijs getint. Monolithos is een badplaats voor families met kinderen met een langzaam aflopende zee en diverse bomen direct grenzend aan het strand voor de nodige schaduw. Ideaal voor een rustige vakantie.

Tavernes zijn veelal gelegen aan het strand als Galini en Mario’ en in het dorp zelf vind je een supermarkt en een aantal restaurants.┬áRestaurant Mario is een culinaire ervaring met lokale gerechten als Santorini Fava en traditioneel gebakken aubergine van Santorini. Daarbij veel visgerechten en een schitterend uitzicht. Het restaurant, geopend in 1982, biedt ruimte aan 450 gasten verdeeld over twee locaties. Je vindt Mario langs de weg richting Kamari, vlakbij de luchthaven.

In Monolithos staat de enige operationele fabriek van Santorini die tomaten inblikt. Het gaat om de kerstomaatjes (cherry tomato) van het label “waterless”. De tomaatjes zijn een delicatesse en worden internationaal geroemd en gebruikt voor gastronomische gerechten. Het droge klimaat en de vulkaangrond zorgen voor een smaak die je nergens anders ter wereld kunt vinden. De fabriek is van het bedrijf Theraic Products.

Dagelijks tot 20.00 uur is er een busverbinding van en naar Fira maar je kunt ook met een huurauto scooter of taxi. Een ritje naar Fira duurt ongeveer 15 minuten en kost met de taxi 10 tot 12 euro per rit.