VAKANTIE EXA GONIA

Exa Gonia is authentiek

Rust en terug in de tijd

Even weg van de massa

ONTDEk exa gonia

Met het beste restaurant van Santorini

daarom exa gonia

Heel anders dan een Oia of Kamari

Exa Gonia tips

De twee dorpen, Exa Gonia en Mesa Gonia, kunnen we gerust samen benoemen, want ze lopen in elkaar over. Hun geschiedenis is er eentje van vallen en opstaan. Bij de laatste zware aardbeving van 1956 werden beide dorpen zo goed als vernield. Hierop besloten de bewoners dan maar een nieuw dorp, enkele kilometers verderop, aan de kust te bouwen. Aan de kust, omdat het daar vlak is en de woningen beter gewapend zijn tegen nieuwe aardschokken. Dit nieuwe dorp is overigens Kamari.

Mesa Gonia bleef achter als spookstad. Het werd ook zo genoemd in brochures begin jaren ’90. Toen de toeristen echter Kamari overspoelden, begonnen de dorpsbewoners stilletjes aan terug te keren. Om zo hun spookstad opnieuw op te bouwen en te ontsnappen aan de drukte van het toerisme.

Vandaag de dag is er op enkele uitzonderingen na maar weinig meer te zien van de restanten van de aardbeving. Bewoners houden zich voornamelijk bezig met hun wijngaarden. Als je toch ruïnes ziet ga er dan zeker niet in wegens gevaar voor instorting.

Ontdekken

Naast de kerk Agia Triada staat ook een waarschuwingsbord hiervoor. Het oudste wijnhuis van Santorini bevindt zich ook in dit dorp, namelijk Canava Roussos uit 1836. Je kunt de oude Canava bezoeken en natuurlijk ook proeven van de heerlijke wijnen. Ze werken met vijf druivensoorten: Asyrtiko, Athiri, Aidani, Mandilaria en Mavrathiro.

Mesa Gonia is ook de plaats waar de enige Byzantijnse kerk van Santorini staat: “Panagia Episkopi”. Te bezoeken voor een kleine bijdrage van 50 eurocent. Wie wat meer over de geschiedenis van deze kerk wil weten kan een brochure kopen voor vijf euro bij de plaatselijke kerkbewaarder.

Hier bevindt zich ook één van de beste restaurants van Santorini “Metaxi Mas“. Het restaurant ligt aan de achterkant van de kerk Agios Charalambos. Hier start je maaltijd met een raki van het huis en de maaltijd eindigt met warme rakomelo van het huis. Reserveren is wel noodzakelijk tijdens je vakantie, zelfs buiten de zomermaanden juli en augustus om.