Santorini informatie

Uitzicht vanaf Emporio op SantoriniSantorini is het meest bekende eiland van de Cycladen. Bovendien is Santorini het meest gefotografeerde eiland van Griekenland. Het Griekse eiland verschilt van de andere eilanden door zijn oorsprong en is ontstaan door de werking van een, inmiddels passieve, vulkaan.

Santorini heeft een oppervlakte van 96 km2 en ligt in de Egeïsche Zee op ongeveer 125 zeemijl vanaf Athene. De westkust is grillg met hoge rotspartijen en prachtige vergezichten. De stranden, vulkanisch dus zwart of bruin, liggen in het oosten en zuiden van het eiland. Bovenop de rotsen aan de westkust sieren de witte huizen en blauwe koepelkerkjes van de dorpen Fira en Oia.

De zonsondergang is een ritueel op Santorini. Bars draaien klassieke of lounge muziek en de terrassen van Fira en Oia stromen vol toeristen. Allemaal op zoek naar het beste plekje om de mooie en romantische zonsondergang te ervaren en fotograferen.

Je kunt Santorini op diverse manieren bereiken. Het eiland heeft een internationale luchthaven (JTR) en twee havens. Skala, de oude haven, is de haven aan de westkust onderaan de rotsen bij het hoofdstadje Fira. Hier meren de vele grote cruiseschepen aan. Je kunt naar boven met een kabelbaan of te voet over de meer dan duizend treden tellende trappen. Een voettocht is zeker in het warme hoogseizoen af te raden. Anthinios is de haven die wordt gebruikt voor jachten en veerboten. Je kunt hier wel met de auto komen of met het openbaar vervoer. Vanuit deze haven kun je doorreizen naar Ios, Kreta, Mykonos, Naxos, Pireaus, Paros, Syros en Tinos.

De luchthaven van Santorini, Santorini Airport, ligt vlakbij Monolithos en de badplaats Kamari. Het internationale vliegveld heeft frequente verbindingen met Athene door Olympic en Aegean Airlines. De vlucht naar de hoofdstad Athene duurt circa 30 minuten. In de maanden april tot en met oktober landen ook chartervluchten vanuit diverse landen in Europa. Santorini heeft in de zomermaanden een rechtstreekse verbinding vanaf Amsterdam en Brussel. Santorini Airport kan maximaal zes passagiersvliegtuigen tegelijk voorzien en is pas sinds 2005 een internationale luchthaven. Daarvoor was het alleen een militair vliegveld.

Handig is onderstaande interactieve foto van Santorini met sites met tips, foto’s en videos.