VAKANTIE PYRGOS

Pyrgos was de hoofdstad

slenteren door de oude stad

Maak hier een stop voor de lunch

ontdek pyrgos

Wandelen door het oude stadje

daarom pyrgos

Genoeg te zien, te beleven en goede tavernes

Pyrgos tips

Pyrgos (Pirgos) was ooit de hoofdstad van Santorini. Nu is het vooral een toeristische trekpleister waar busladingen vol toeristen neerstrijken om door de nauwe straatjes omhoog richting “Kastelli” te wandelen. “Kastelli” is één van de vijf Venetiaanse forten gebouwd op Santorini en vandaag de dag nog steeds een bezienswaardigheid.

De andere vier forten bevinden zich in Akrotiri, Emporio, Skaros en natuurlijk Oia. Bij de laatste verzamelen zich iedere avond vele honderden vakantiegangers voor de zonsondergang. Op het dorpsplein vind je een kafénion waar het buiten heerlijk vertoeven is op het terras, of als je zin hebt binnen een kaartje te leggen met de lokale mannen. Wanneer de hordes toeristen vertrekken aan het einde van de middag, keert de rust terug in het dorp. Met Pasen is het het drukste dorp in Santorini. Duizenden blikken brandstof worden dan geplaatst op alle mogelijke plaatsen in het dorp. Op Goede Vrijdag wordt alles aangestoken en van afstand is het een apart en zeer fraai aangezicht.

Je vind in Pyrgos ook een aantal restaurants waaronder het bekende Selene. Als ook een Mexicaans restaurant Senor Zorbas welke ooit een vermelding kreeg in het Guinness Book Of Records met de hoogst handgemaakte cactus. Vanuit het dorp kun je doorrijden naar het hoogste punt van Santorini; de berg Profitis Ilias op 567 meter.

Ontdekken

Ontdek het stadje Pyrgos op Santorini. Het ligt op een hoogte van 350 meter onder de hoogste berg Profitis Ilias. En mag zich het hoogstgelegen dorp van Santorini noemen. Bezienswaardig zijn de ommuurde kastro, het iconenmuseum en de Theotokakikerk. Bezoek hier ook de wijnhuizen Santowines en Hatzidakis. Je kunt mooie wandelingen maken vanuit het centrum naar de top van Profitis Ilias en via het wijnhuis van Hatzidakis naar het dorp Emborio. Leuk om te weten is dat nergens in Griekenland ‘Goede Vrijdag’ zo uitbundig wordt gevierd als in Pirgos.