Firostefani

Firostefani sluit aan op de katholieke wijk van Fira. Firostefani betekent eigenlijk de “kroon van Fira”, omdat het iets hoger gelegen is als de hoofdstad van Santorini. Net als de hoofdstad is de structuur van het dorp op dezelfde manier opgebouwd met smalle straatjes en de typische witte huisjes en hotels langs en op de kraterwand.

Winkelstraten zoals in Fira zijn er niet. Firostefani is eerder rustig en overdag niet zo druk,
maar ‘s avonds wel door de prachtige zonsondergang. Er zijn zoals gezegd een aantal hotels en gastenkamers in Firostefani, waarvan de meeste beduidend minder prijzig zijn dan in Fira of Oia. Ze hebben net zo goed een terras met zicht op de caldera.

Op de rand van het dorp ligt het klooster Agios Nikolaos gesticht op 6 december 1651 door de familie Gizi. Deze familie woonde in het Venetiaanse fort op Skaros. Pas in 1820 werd het herbouwd op de huidige locatie. Vandaag de dag is er een volkenkundig en kerkelijk museum gevestigd met als pronkstuk een icoon van Agios Nikolaos.
Wat restaurants betreft zijn er een aantal mogelijkheden. De beste taverna is ongetwijfeld Pirouni, welke in 2014 een certificaat van uitmuntendheid kreeg van Tripadvisor. Het is wel een klein restaurant dus reserveren is aan te raden