VAKANTIE kerken santorini

Santorini is blauw-witte kerken

koepelkerken en kapellen

Elk dorp heeft wel zijn eigen blauw-witte kerk

ontdek kerken santorini

De grootste en één van de mooiste staat in Perissa

daarom kerken santorini

Je kunt ze niet missen 250 stuks op Santorini

Santorini kerktips

Santorini en kerken ja waar moet je beginnen want er zijn er meer dan 250 op het eiland. Je vindt ze in alle kleuren, vormen en maten. De kerken hier allemaal gaan opnoemen zou onbegonnen werk zijn. Toch zijn er een paar die speciale aandacht verdienen zoals Panagia Episkopi in Mesa Gonia. Deze kerk is een bezienswaardigheid en zeker een bezoek waard. Men beschouwd deze kerk als een voorbeeld van traditionele geestelijke architectuur van het eiland door Mathaios Mendrinos. Hij is de auteur van het boek ´The church of Episkopi in Santorini´. Veel schatten zijn vergaan door een brand in 1915. Sommigen zijn bewaard gebleven, men zegt dat de Heilige Maagd Maria de iconen heeft beschermd. De kerk heeft vele aanvallen van buitenaf geweerd, zoals van de Venetianen, de Franken, de Russen en de Turken. Het is een inspiratiebron voor de eilandbewoners.

De aardbeving van 1956 heeft de kerk verwoest, maar is wel helemaal weer gerestaureerd door gelovigen van de kerk. De Byzantijnse schilderingen en versieringen zijn een van de beroemde kenmerken van de kerk. Er zijn een aantal iconen te zien, men vermoedt dat er 26 van de mooiste werken gestolen zijn in 1982, maar helaas nooit zijn teruggevonden. Op 15 augustus is het jaarlijkse feest ter ere van de kerk. Na de religieuze ceremonies vieren de eilandbewoners dit feest met de toeristen op Santorini door samen te eten, dansen en zingen.

Verder hebben we natuurlijk nog in Fira de twee kathedralen (orthodox en katholiek) vanwaaruit je de prachtige caldera kunt aanschouwen. In Imerovigli staat de Agios Georgios kerk met ook een adembenemend uitzicht. In Pyrgos is er de Theotaki kerk uit de 10e eeuw met oude iconen. En zo kunnen we nog wel eventjes doorgaan, maar de verdere ontdekkingen laten we aan jullie over want iedereen heeft wel zijn eigen favoriet

Ontdekken

De basilika Agia Irini is de grootste kerk van Santorini en staat in Perissa. Hij dateert uit de 5e/6e eeuw. Men is bang voor instortingsgevaar en hierdoor is de kerk niet vrij toegankelijk. Toch staat de zwarte metalen poort weleens open en kun je, als je geluk hebt, snel een blik naar binnen werpen. Van de buitenkant is de kerk goed onderhouden. zoals gebruikelijk op Santorini zijn de kleuren blauw en wit. Wit je trouwens dat de pukkels op het koepeldak zijn gemaakt om regenwater mee op te vangen. Omdat het hier weinig regent kon men vroeger zo regenwater sparen.