Pyrgos

Pyrgos Santorini kerktorenPyrgos was ooit de hoofdstad van Santorini. Nu is het vooral een toeristische trekpleister waar busladingen vol toeristen neerstrijken om door de nauwe straatjes omhoog richting “Kastelli” te wandelen. “Kastelli” is één van de vijf Venetiaanse forten gebouwd op Santorini en vandaag de dag nog steeds een bezienswaardigheid. De andere vier forten bevinden zich in Akrotiri, Emporio, Skaros en natuurlijk Oia. Bij de laatste verzamelen zich iedere avond vele honderden vakantiegangers voor de zonsondergang.

Op het dorpsplein van Pyrgos vind je een kafenion waar het buiten heerlijk vertoeven is
op het terras, of als je zin hebt binnen een kaartje te leggen met de lokale mannen. Wanneer de hordes toeristen vertrekken aan het einde van de middag, keert de rust terug in het dorp. Met Pasen is het het drukste dorp in Santorini. Duizenden blikken brandstof worden dan geplaatst op alle mogelijke plaatsen in het dorp. Op Goede Vrijdag wordt alles aangestoken en van afstand een apart en zeer fraai aangezicht.

Je vind in Pyrgos ook een aantal restaurants waaronder het bekende Selene. Als ook een Mexicaans restaurant Senor Zorbas welke ooit een vermelding kreeg in het Guinnes Book Of Records met de hoogst handgemaakte cactus. Vanuit Pyrgos kun je doorrijden naar het hoogste punt van Santorini; de berg Profitis Ilias op 567 meter.