Santorini Faros

Santorini Faros de vuurtoren of lighthouseDe Faros of vuurtoren van Santorini bij Akrotiri werd gebouwd in 1892. De vierkante toren staat 10 meter boven het wachtershuis op de zuidwestpunt van het eiland. Bij de ingebruikname was de helderheid 23 n.m en gebruikte men petroleum. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het licht uit.

In 1945 kwam hij weer in werking toen de Griekse marine een vuurtoren netwerk in gebruik nam, pas in 1983 werd er gebruik gemaakt van elektriciteit. De bediening gebeurde wel nog manueel door een wachter. Pas sinds 1988 werkt de vuurtoren automatisch. Hij flitst nu iedere 10 seconde met een helderheid van 24 n.m.

Je kunt niet in de vuurtoren, maar ‘s avonds is het een prachtig alternatief om naar de zonsondergang te kijken als je de drukte in Oia wat wilt vermijden. Het uitzicht op de eilandjes Aspro Nisi, Palaia Kameni, Nea Kameni en Thirasia is geweldig.

Om naar de vuurtoren van Faros te rijden volg je vanuit Fira de weg naar Athinos en Akrotiri. Neem op de laatste kruising niet de afslag naar Kokkini Ammos en Akrotiri, maar volg de weg richting Faros lighthouse. Na ongeveer 2,5 kilometer bereik je de vuurtoren.

Kortom een tip om te bezoeken tijdens je reis naar het Griekse eiland Santorini.