santorini klimaat

Klimaat en weer Santorini

Wat is je favoriete reistijd

In welke maand kun je het beste reizen

Ontdek het fijne klimaat

Weinig neerslag en veel zonuren

Daarom een lekker klimaat

Van april tot en met oktober lekker weer

Weer en klimaat

Santorini ligt in de Egeïsche Zee aan de oostzijde van Griekenland.Het eiland is smal en het weer en klimaat worden voornamelijk beïnvloedt door de zee rondom het eiland. Echte bergen zijn er op Santorini niet en ook zijn er niet veel bomen of bossen. De vulkanische ondergrond is vruchtbaar maar het grootste gedeelte van het eiland ligt op kale rotspartijen.

De temperatuur komt op Santorini niet onder het vriespunt. Ook de wintermaanden zijn vaak droog en mild. In de nachten kan de temperatuur dan dalen tot een graad of tien, maar overdag is het regelmatig twaalf tot vijftien graden. Vanaf maart worden de dagen langer en stijgt de dagtemperatuur. Het is dan ook geen uitzondering dat het in maart en april al heerlijk vertoeven is met de zon en dagtemperaturen van twintig graden en hoger. De maanden mei en juni zijn eigenlijk de beste reismaanden. Het eiland is dan nog niet (geheel) gevuld met toeristen en de temperatuur is zowel overdag als ‘s nachts aangenaam. Neerslag komt in deze maanden (vrijwel) niet voor en het de ideale reisperiode om het eiland te ontdekken.

De zomermaanden juli en augustus zijn vaak warm en zwoel. Overdag is het tussen de 28 en 33 graden en ‘s nachts koelt het niet verder af dan 20 tot 25 graden. Zelden komt de temperatuur in de zomer boven de 35 graden en de Egeïsche Zee zorgt voor de nodige verkoeling.Tot laat in de avond kan het nog boven de 30 graden blijven en heb je geen kleding met lange mouwen nodig. Muggen zijn er door het droge klimaat niet of nauwelijks en de luchtvochtigheid is dus laag. Veel lager dan bijvoorbeeld de groene eilanden van Griekenland als Corfu en Thassos.

Het milde droge klimaat en de vulkanische grond zijn ook goede componenten voor wijn. Het Griekse eiland staat bekend om zijn eigen wijnsoorten als VinSanto welke internationaal geroemd zijn door diverse wijnmagazines en wijnliefhebbers.