Vothonas

Vothonas grotwoningen op SantoriniWeinig bekend bij toeristen is het dorpje Vothona, maar zeker een bezoek meer dan waard. Het beste parkeer je de auto ergens aan Taverne Kritikos, waar de XXL vleesgerechten je zeker zullen bekoren. Wacht hiermee tot je terug bent, want je zal meer dan voldaan zijn. Vandaar uit stap je de erosiegeul in en wandel je richting het centrum van Vothona.

Onderweg kom je verschillende grotwoningen tegen in allerlei kleuren. Zorg er wel voor om voldoende water mee te nemen voor tijdens je wandeling. Wat opvalt zijn de vele vijgen-, eucalyptusbomen en cactussen met overheerlijke vruchten. Wanneer je bij de kerk Panagia komt, kun je links naar één van de best bewaarde geheimen van Vothonas. Aan de rechterkant kom je al een eerste grotkerk tegen Agios Georgeos genaamd. Je volgt dan gewoon het pad tot diep in de kloof en je aan komt bij de grotkerk Panagia Sergena of beter bekend als Panagia tis Trypas. Deze kerk bevindt zich een 20 tal meter boven de grond.

Normaal is deze grotkerk gesloten, maar als je geluk hebt om de bewaarder te zien, kun je wel even binnen kijken. Je zult versteld staan van de eenvoud en rust die deze plaats uitstraalt. Vroeger was dit de ultieme schuilplaats voor de dorpelingen tegen allerlei overheersers. Iedereen naar binnen, de ladder weghalen en de dorpelingen waren veilig. Als je terugkeert naar de centrale kerk Panagia, kun je linksaf de trappen op naar de Agia Triada kerk om vervolgens nog verderop aan te komen bij de kerk Agia Anna. Ga je vandaaruit links dan kom je bij de school die langs de weg naar Messaria ligt. Houd er rekening mee dat het nogal steile beklimmingen zijn.