Skaros

Skaros was ooit een van de vijf Venetiaanse forten op Santorini en misschien wel het belangrijkste. Toendertijd was de “rock”, zoals we die nu kennen, gewoon een uitloper van Imerovigli. Op Skaros stonden een tweehonderdtal huizen. Gebouwd rondom de “Kastelli”. Op de top hing een alarmbel om de inwoners te waarschuwen voor aankomende piraten.

Skaros was de hoofdstad van Santorini tot het begin van de 18e eeuw. Hoewel men aanneemt dat de leegloop al begon in de 17e eeuw. Toen meer en meer mensen zich gingen vestigen in Fira, omdat men van daaruit de zee kon bereiken, Vanuit Skaros was dit onmogelijk.

Na enkele verwoestende aardbevingen bleef er over wat er nu is. Enkel de “rock” met bijna geen sporen meer van de vroegere nederzetting. Je kunt Skaros te voet bereiken vanuit Imerovigli. Houd er rekening mee dat er heel wat trappen zijn. Driehonderd traptreden naar beneden naar de voet van Skaros en dan nog eens tweehonderd naar boven tot aan de Theoskepasti kerk. De wandeling is al toch zeer goed te maken.

De start is in Imerovigli bij de kerk Agios Georgios en een paar minuten later kom je aan bij de kapel Agios Ioannis. Wanneer je beneden komt heb je de keuze of je gaat rechtdoor de trappen op richting de top van Skaros, of je neemt het moeilijkere maar mooiere pad links. Het gaat naar de Theoskepasti kerk. Je kunt ze gerust allebei lopen.

Als je bij de kerk aankomt heb je een ongelooflijk mooi zicht op de caldera. Dat is de aanblik die de wandeling de moeite waard maakt. Vergeet niet om voldoende water te drinken onderweg en jezelf te voorzien van goed schoeisel en bescherming tegen de zon.